Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug zoekt schoolgidsen

Schoolgidsen laten kinderen de natuur ‘beleven’

In Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kunnen alle groepen van basisscholen terecht voor een mooie buitenles. IVN heeft aan aantal programma’s ontwikkeld, zoals ‘Speuren naar Palthe’, ‘Speurders van Twilhaar’, ‘Joep de Eekhoorn’ en ‘Woordvoerders van de natuur’. De programma’s worden verzorgd door vrijwillige schoolgidsen die daarvoor een speciale training hebben gevold. IVN is op zoek naar mensen die de groep schoolgidsen komen versterken.


Wat is er nu leuker voor kinderen dan buiten te leren, midden in de natuur. Het is niet alleen goed om een frisse neus te halen! Meer spel en beweging is gezond en zorgt ervoor dat kinderen beter kunnen presteren.

Midden op de hei en in het bos zoeken kinderen met gps naar geheime opdrachten die onder de grond verstopt zitten en ontdekken ze sporen van dieren. Ze komen langs werkkamp Twilhaar, de Palthetoren en een schaapskooi. Onderweg komen ze van alles te weten over zwerfkeien, jeneverbessen en het heksenhuisje. Ze leren hoe de heuvelrug is ontstaan, welke dieren en planten er leven en over de cultuurhistorie van Twilhaar en van landgoed Sprengenberg. Het is een soort biologie- of aardrijkskunde- en geschiedenisles in hun eigen omgeving.

Om de lesprogramma’s goed uit te voeren zijn schoolgidsen nodig. Schoolgidsen zijn vrijwilligers die schoolklassen begeleiden bij de lesprogramma’s. Op dit moment zijn er zes schoolgidsen. Om in de toekomst de lesprogramma’s te kunnen continueren is versterking nodig. Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is op zoek naar vrijwilligers die affiniteit hebben met kinderen en natuur. Bij IVN is het mogelijk om een cursus te volgen over didactiek, natuurbeleving en het begeleiden van kinderen.

Aanmelden kan bij Linda de Haan, l.m.de.haan@ivn.nl of 06-29538640.