Groene Twinkeling 2018

09.11.2017

Welke ondernemer verbindt bedrijf en biodiversiteit?

Het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit maakt kans op met de Groene Twinkeling 2018, de groenste prijs voor ondernemend Overijssel. De award wordt voor de zevende keer uitgereikt op donderdag 17 januari 2018 in Nijverdal bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer. Bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van biodiversiteit en hiermee in aanmerking komen voor de Groene Twinkeling, kunnen zich vanaf vandaag tot 26 november inschrijven op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling. Een bedrijf voordragen mag ook!

Foto winnaar 2017: Jan Overesch uit Raalte(rechts), winnaar van de Groene Twinkeling van vorig jaar met
Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel die de biodiversiteitsprijs uitreikte. 

Biodiversiteit gaat niet alleen in Overijssel achteruit maar in de hele wereld. Plant- en diersoorten verdwijnen 1000 keer zo snel als de natuurlijke snelheid. Vorige week nog publiceerden wetenschappers dat 75% van de insecten zijn verdwenen. Een verontrustende ontwikkeling. Insecten zijn enorm belangrijk in het ecosysteem. Het zijn de bestuivers, ze zijn de voedselbron van onze vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op het ecosysteem en uiteindelijk ook op onszelf. Insectenetende soorten die direct nadeel ondervinden van het gebrek aan voedsel zijn bijvoorbeeld zangvogels en heidevogels. Hoog tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen en biodiversiteit te beschermen. Gelukkig doen bedrijven en ondernemers in Overijssel dat. Het laat hen niet ongemoeid en zij zetten zich in voor biodiversiteit. Die inzet wordt beloond!

De Groene Twinkeling maakt zichtbaar dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan en stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen voor de Groene Twinkeling nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Wie de Groene Twinkeling weet te veroveren kan tevens rekenen op een groen podium. Op 15 december worden de drie genomineerde ondernemers bekend gemaakt.

Pleit ook voor biodiversiteit. Doe mee!
Door verzuring (ammoniak en stikstofoxiden), verdroging en versnippering verdwijnen planten en dieren uit onze leefomgeving. Natuurorganisaties en Groene Twinkeling bedrijven uit Overijssel zetten zich samen in om deze achteruitgang van biodiversiteit een halt toe te roepen. Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage te leveren. Een klein begin is al een goed begin door op de bedrijfslocatie biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door bijvoorbeeld het zaaien van wilde inheemse bloemen, het planten van fruitbomen in plaats van struiken of het aanleggen van een houtwal of bosje. En laat het vooral onderwerp van gesprek zijn en blijven. Dergelijke concrete activiteiten kunnen groeien naar verankering van aandacht voor biodiversiteit in bestaande managementsystemen. Advies nodig hoe bedrijfsvoering en biodiversiteit te verbinden met elkaar? Neem contact op met Natuur Milieu Overijssel en vraag naar de mogelijkheden.

Winnaars van de afgelopen jaren
2017: Ecologisch landbouwbedrijf Overesch uit Raalte.
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.
Meer informatie over de winnaars is te vinden op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu Overijssel en Staatsbosbeheer.