Geslaagde uitwisseling IVN Junior Rangers Overijssel

23.04.2018

In Nijverdal ontmoetten zaterdag 21 april de jongeren van de al meer dan tien jaar bestaande groep IVN-Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden de groep IVN-Junior Rangers van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De groep uit de Sallandse Heuvelrug is in september 2017 gestart, dus dit was de eerste keer dat ze kennis konden maken met hun 'collega's' uit Noordwest Overijssel. En dat werd een gezellige, actieve dag!

Speurders van Twilhaar
Onder prachtige weersomstandigheden verkenden de jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar en hun begeleiders 's ochtends de omgeving met het programma 'Speurders van Twilhaar', onder leiding van een schoolgids van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Met behulp van een GPS-route werden onderweg opdrachten uitgevoerd die te maken hadden met de cultuurhistorie van het gebied Twilhaar. De jongeren leerden op deze manier heel gericht naar de natuur en het landschap te kijken en spelenderwijs verdiepten ze zich in de geschiedenis van het gebied.

Broeihopen
Na de lunch in het 'speelbos' bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal werden de handen uit de mouwen gestoken en zijn er broeihopen gemaakt voor ringslangen. Onder leiding van de werkgroep amfibieën en reptielen van de IVN afdeling Hellendoorn-Nijverdal werd er paardenmest gereden en andere natuurlijke materialen verzameld om de hopen op te bouwen. Na afloop konden de jongeren met trots drie broeihopen overdragen aan de werkgroep en is de belofte gedaan dat er een geboortekaartje naar hen zal worden gestuurd wanneer de eerste jonge ringslangen zijn waargenomen bij de broeihopen.

Aan het eind van deze geslaagde uitwisseling dag kon iedereen met verhitte gezichten terugkijken op een erg gezellige middag, waarbij veel gelachen is.

Kennismaken
Jongeren t/m 16 jaar uit de gemeentes Hellendoorn, Rijssen-Holten en omgeving - die het voortgezet onderwijs volgen - kunnen zich aansluiten bij deze actieve groep die veel leert en beleeft in de natuur van hun ‘achtertuin’ het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Lijkt het je ook leuk om kennis te maken, of wil je meer informatie stuur een berichtje naar e.l.zwanenburg@ivn.nl of kijk op www.juniorrangers.nl