Sallandse Heuvelrug rolt Paarse Loper uit

17.08.2018

De beleefweken van de Sallandse Heuvelrug - van 18 augustus tot 2 september - staan elk jaar in het teken van de bloeiende heide. Dit jaar zal de heide een stuk minder bloeien. De beleefweken van de Paarse Loper gaan echter gewoon door met allerlei activiteiten rondom de heide. Ga op pad met een natuurgids, stap in een Huifkar of loop mee met een sprookjesachtige heidewandeling. De Sallandse Heuvelrug biedt tijdens de Loper bergen vol beleving!

Wil je met het gezin de Paarse Loper ontdekken, loop dan mee met één van de sprookjesachtige heidewandelingen. Tijdens deze korte wandeling, speciaal voor de kleine wandelaars, vertelt een natuurgids over wat er allemaal leeft op en tussen de heide. Onderweg loop je misschien een lakei van de Palthetoren tegen het lijf die het verhaal van de vlinder en de zwerfkei vertelt.

Huifkartochten
Leuk voor jong en oud(er) zijn de huifkartochten die speciaal voor de Paarse Loper uitrijden dit jaar. Bijzonder aan deze tochten is dat er op twee dagen op verschillende locaties tegelijkertijd opgestapt kan worden. Bij iedere huifkar is een gids aanwezig die alles weet van het gebied waarin gereden wordt. De tochten vertrekken vanaf de Lemelerberg, Sprengenberg, Nijverdalseberg, Holterberg, de Borkeld en het Wierdense Veld.

Heidemars
Zaterdag 25 augustus blaast Natuurmuseum Holterberg ‘De Heidemars’ nieuw leven in. Een mars voor echte wandelaars van 10, 15 of 30 kilometer. De Heidemars kende een lange traditie in Holten. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam plotseling een eind aan de mars. Speciaal voor de Paarse Loper hebben de gidsen van het natuurmuseum een mooie wandeling uitgezet die individueel gelopen kan worden. Wie weet is de Heidemars van 25 augustus het begin van een nieuwe traditie.

Fietsers
Ook voor de “Paarse fietsers” zijn er volop mogelijkheden om individueel, via het fietsnetwerk, of onder begeleiding van een gids te genieten van de Sallandse Heuvelrug. Het vorig jaar geïntroduceerde HapTrap Heuvelrug-arrangement kan weer geboekt worden en neemt je mee op een culinaire tocht door de omgeving. Bij de tourist info’s, accommodaties en de plaatselijke boekwinkels zijn de nieuwe fietsnetwerkkaarten te koop.

Daarnaast is er speciaal voor de Paarse Loper een nieuwe fietsroute ontwikkeld langs de prachtige paarse heidevelden. Deze route is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info in Holten en in Nijverdal en bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal, het Natuurmuseum Holterberg in Holten en bij Herberg en Erve De Pas in Haarle.

Meer info: www.paarseloper.nl